top of page

Ses kalitesi plakta mı iyidir , yoksa digital medyada mı ?

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2023

Geçenlerde youtube da gezerken gördüğüm bir video. Plaklara eleştirisel bir bakışla yaklaşmışlar. Günümüz teknolojik ses araçları ile kalitesini kıyaslamışlar.Benimde videoyu izledikten sonra bir koleksiyoner olarak söyleyecek ufak bir cift lafım var.

Öncelikle çok güzel bir program olmuş. Bir sürü yeni bilgi öğrendim. Emeği geçenlere saygılar. Program plak ve günümüz digital kayıt sistemlerini karşılaştırmış aradaki farklar anlatılmış. 100 yıllık bir teknoloji ile günümüz teknolojisi karşılaştırılmış. Peki sormadan geçemedim. 100 yıllık bir teknoloji ile neden günümüz teknolojisini karşılaştırma ihtiyacı doğmuş. Buna bakmak lazım. Cevap şu bu bence; 100 yıllık teknoloji halen bu nesilde de artarak popülerliğini devam ettiriyor. Eğer bu kadar kötü bir teknoloji ise neden çoktan silinmedi? Çünkü plağın size verdikleri çok çok farklı.

Gürültü gibi müzikte, bir ses dalgası bütünüdür. İnsan neden gürültü değilde müziği dinliyor ?Çünkü müzik sizde bir emosyonel duygu ve tatmin bırakıyor. Gürültüde ise bu yok. Şimdi işi bir fizik kanunu açısından bu programı dinlerseniz, bence çok güzel fakat bunun gerçek hayata entegrasyonu tam olarak öyle değil. Çünkü insan bir robot değil, farklı bir canlı. Duygusu var hissediyor , duygusunu paylaşıyor. Digital müzik size 5 duyunuzun sadece 1 tanesi ,işitme duyusuna etkili. Plak ise sizin 4 duyunuzu çalıştırıyor. Dokunuyorsunuz , plağın kokusunu alıyorsunuz, görsel olarak kabını inceliyor, şarkı sözlerine bakıyorsunuz. Belki geçmişteki anılarınıza gidiyorsunuz. Yani plak size digital müzikten çok çok daha fazla emosyonel duygu yaratıyor. Program içinde de çok güzel bahsedilmiş; insan 40 yaşından sonra her yıl zaten işitme duyusunda kayıba uğruyor. Dolayısıyla 40 yaşından sonraki insanlar için bahsettiğiniz ses aralıklarını veya farkı anlayacak kimse inanın yok. Çünkü zaten kulak o farkları anlayacak durumda değil, işitme kaybına uğruyor. Bu yüzden digital kayıtlar çok iyide olsa 40 yaş sonrası dinleyiciler için plaktan bir farkı olmayacak.Bu yüzden plak halen hayatta. Bir de bence çok önemli olan bir şey 50,60 yıllık plakları halen dinleyebilirken . 10 yıl önceki digital formatları dinleyemiyorsunuz. Çünkü o digital formatı size sağlayan firma bunu ürettiği müddetçe siz dinleyebilirsiniz. Üretimi bittiği anda çöp. Örneğin minidisc, dat kasetler.

Plak programda da bahsedilmiş, tırnağınızı bile sürtseniz ses alabilirsiniz.Basit bir sistem. Bu yüzden NASA uzaya insanlığı anlatan altın bir plağı uzay aracı ile yolladı. Birgün biri bulursa basit bir şekilde insanlık hakkında bilgi alabilir.

Aynı zamanda unutmayın aldığınız her plak sizindir. İstediğiniz zamanda satarsınız. Plağı alırken vergisini öder , sanatçının hakkını verirsiniz. Oda emeğini kazanır. Digital medya ise kopyalanır. Sanatçı dışında herkes ondan para kazanır. Devlet vergisini alamaz. Ayrıca bunu sunan platform size sunduğu müddetçe o dosyaya erişebilirsiniz. Platformdan kalkarsa nasıl erişebileceksiniz vs. Bu yazı yazdıkça uzar.

Teknik olarak muhteşem bir video Fakat pratikte biz insanız robot değiliz. Bence bir geçerliliği yoktur. Saygılar.







11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page