top of page

Plak Koleksiyonum

     1990 yıllların başında dinleme amaçlı aldığım plaklarımdan cd'nin gelişmesine paralel olarak uzun dönem uzak kaldım. 2016 yılından itibaren koleksiyon amaçlı olarak toplamaktayım.

 Bir plak koleksiyoneri olarak bu işe kalkışmak isteyen veya yeni başlayacaklara ufak bazı bilgiler vermek isterim.

Öncelikle dinleme amaçlı değil kolaksiyon amaçlı olarak plak toplayacaksanız plakların kondisyon yada durumuna çok dikkat etmeniz

gerekir. Aşağıda vereceğim şablon bu konuda size yardımcı olacaktır.

10 – YENİ PLAK — SS (Still Sealed)Sıfır, ambalajında plaklar için kullanılır.Sadece ambalajı açılıp plağa iğne değmezse M (Mint) dir.

9 – ÇOK İTİNALI KULLANILMIŞ PLAK — NM ( Near Mint )
Ambalajı açılmış fakat kapak, iç zarf ve plak en ufak bir deformasyon geçirmemiştir. Plak çok az çalınmıştır.

8.5 – YENİYE YAKIN PLAK — EX (Excellent)Plak hemen hemen yeniye yakın durumdadır.Minimum derecede kullanılmışlık belirtileri bulunur. Plak yüzeyinde sadece bir yada iki adet çok hafif yüzeysel izler mevcut olabilir ama ses kalitesi kesinlikle mükemmel durumdadır. Kapak yeni sayılabilecek durumdadır.

7.5 – 8 – MÜKEMMEL — VG+ (Very Good Plus)Plak yüzeyinde bir kaç adet çok hafif yüzeysel izler mevcut olabilir ama ses kalitesi mükemmele yakın durumdadır.Kapakta çeşitli aşınmalar ve hafif bükülmeler olabilir ama herhangi bir yırtık veya eksik yoktur.

7 – ÇOK İYİ — VG (Very Good )Plak bir çok kez çalınmış durumdadır ve plak yüzeyinde fazla sayıda hafif yüzeysel izler mevcut olabilir. Ses kalitesi çok az miktarda bozulmuş olabilir, yüzey gürültüsü mevcut olabilir.Parlaklık hafifçe kaybolmuştur. herhangi bir atlama ve takılma kesinlikle bulunmaz. Kapakta çeşitli aşınmalar ve hafif bükülmeler olabilir.

6 -İYİ — G (Good)Plak oldukça fazla sıklıkta çalınmış durumdadır ve plak yüzeyinde oldukça fazlasayıda gözle görülebilir derecede izler mevcut olabilir.Ses kalitesi oldukça bozulmuş olabilir, bariz yüzey gürültüsü mevcut olabilir. Ama yinede hiç atlama olmadan dinlenebilir durumdadır.Plak izi çok belirgindir ve kapakta çeşitli bükülmeler ve yırtıklar vardır.

5 -VASAT — P (Poor ) Plak oldukça vasat durumdadır. Yamukluk, çatlak, kırık ve çok derin çizikler olabilir. Birçok noktada atlama yapabilir. Kapakta yırtık, eksik parça, rutubet izleri yada başka kötü izler mevcut olabilir.Bu durumdaki bir plak zaten sık olarak satışa sunulmaz; ancak tarihi veya arşivsel önemi büyük olan plaklarda mevzu bahis olabilir.

Koleksiyon yapma amaçlı plak toplamak ciddi maliyetlere sebep olacağından bu işe kalkışmadan bunu göze alıp almayacağınıza karar vermeniz lazım.

Önemli bir bilgi her gördüğünüz eski plak koleksiyon değeri oluşturmaz. Ona bu değeri veren farklı özellikler vardır. Örneğin ilk baskı olması, Bazen yapılan hatalı baskılar, Limitli yada sınırlı sayıda üretilmiş olması. Bazen kapak tasarımlarındaki farklılıklar gibi bir takım özellikler plağa koleksiyon değeri katmaktadır.

Eğer plak toplayacaksanız koleksiyon değeri oluşturan plaklar genellikle 1998 ve 2010 arası dönemde üretilen plaklarda daha fazla rastlanılmaktadır. Çünkü bu dönem cdnin çok yaygınlaştığı, plak üretiminin çok azaldığı yıllardır. Bu yüzden bu dönem plaklar genelde kıymetli olmaktadır. Ayrıca maxi gibi sadece bir parça ve remixini içeren plaklar koleksiyon açısından kıymetli olmaktadır. Bu konuda youtube videosunu inceleyebilirsiniz.

Plak toplayacaksanız ilk başta hangi tarz toplamak istediğinize karar vermeniz lazım. Çünkü plak dünyası koca bir okyanustur. Burada kaybolabilirsiniz.

Ayrıca koleksiyon için aldığınız plakları dinleyecek düzgün pikaplarınızın olması lazım. Mevcut universal iğneli pikaplar uzun vadede plaklarınızda çizilme ve hasralanmaya yol açacağından koleksiyonerler tarafından önerilmezler.

Plakları temin ederken internetten farklı plak satıcılarından fiyatları araştırın .

Bu işin zaten en güzel tarafı bu. Uygun olanı bulabilmek 

 

Koleksiyonumdaki Plaklar

bottom of page