top of page

WALKMAN

      Walkman deyip geçmeyin. Bir dönemin gençliği için en önemli müzik dinleme cihazıdır. Şu anda günümüzde yaşayan b,ir genç için cep telefonu ne ise 80,90 yıllarda gençliğini için de walkman böyle bir cihazdı. Walkmanlar önce kaset için tasaralnmış olsalarda zaman içinde discman , mini disc çalar , mp3 çalara evrilmiştir.

Günümzde artık üretimi olmayan bu cihazlar vintage koleksiyon ürünleridir.

Koleksiyonum walkman, discman ve nadir bir cihaz olan md walkmanden oluşmaktadır.

Walkman'in ne olduğunu merak edenler için gelin kısaca bir tarihine bakalım

    Prototipi 1978 yılında, Akio Morita'nın çok sık yaptığı Trans-Pasifik uçak yolculuklarında opera dinlemek istemesini mümkün kılmak için Nobutoshi Kihara tarafından tasarlanmıştır. Orijinal Walkman 1979 yılında Japonya'da piyasaya çıkmıştır.

1979 yılında üretilen ilk Walkman TPS-L2 model numarasıyla adlandırıldı. Stereo kasetçaları ve mini kulaklık ucu bulunan bu ürün, MDR-3L2 kulaklık ile birlikte satılıyordu. Ürünün üzerinde yer alan turuncu tuş ile kaset üzerine ses kaydı yapmak mümkündü. (Şu aralar meşhur Netflix dizisi Stranger Things'te Max'in  kullandığı walkman)

 

woman-ge3d4de14c_1920.jpg

Walkman'e olan ilginin yanı sıra 1984 yılına gelindiğinde Sony yeni bir Walkman projesi geliştirdi.

      Elde kalan stoklardan kurtulmak için elemanlar aracılığı ile piyasaya sürülen bu cihazdan pek ümitli olmayan Sony, 5000 adet stok eritme çabasının içine girdiği bir dönemde 50.000 adetlik ekstra sipariş rakamı karşısında ne yapacağını şaşırdı. 

Bunun üzerine mühendisler 1984 yılında yeni bir walkman yapmaya karar verirler. 

Aydınlatmalı kayıt seviye göstergesi, yüksek kalite ses kaydı ve berrak ses çıkışı ile profesyonel kayıt cihazları ve kasetçalarlar ile yarışacak düzeyde üretilmişti. 

Adaptör veya 4 adet AA pil ile çalışabilen Walkman'in enerji tüketim değerleri zamanına göre çok çok düşüktü ve uzun ömürlüydü.

Tüm bunlara karşın Japonya'daki uygun satış fiyatına rağmen cihaz, beklenen ilgiden bir hayli uzak kaldı ve Sony mühendislerini farklı bir teknoloji üretmeye itti.

     Sony'nin walkmanlerden elde ettiği başarıdan sonra, rakipleri olan Aiwa, Panasonic ve Toshiba gibi markalar da kasetçalarlar üretti.1

984 yılında CD çalarlı Walkman'i duyuran firma, beklediği ilgiye ulaşamadı. D-50 model numaralı ürün Discman olarak da anılmıştır.

Başarısız olarak gördükleri nokta neden daha fazla satılmamasından başka bir şey değil. Aksine, müzik dünyasına çok büyük bir hizmet etmenin gururunu yaşıyordu firma.

     Walkman çılgınlığı tüm dünyada sürerken Sony, ilerleyen zamanlarda bu işi ciddiye alma kararı verdi ve Walkman'e büyük yatırımlar yaptı.

    Öyle ki, güneş enerjisiyle çalışan Walkman, suya dayanıklı Spor Walkman ve iki kaset sürücülü Walkman gibi ürünleri üreterek piyasaya sürdü.

     1985 yılında piyasaya sunulan grafik ekrana sahip ve ekolayzırlı bu ürünler ses kalitesinde ciddi bir artış gösteriyordu.

Bu döneme dair yapılan yorumlarda Walkman'in 20 yaşın altına hitap eden bir eğlence aracı değil, her yaştan insanlar için vazgeçilmez, kişisel eşya haline geldiği konuşuluyordu.

1989 yılına gelindiğinde çok seçenekli Walkman modellerine imza atan Sony, Walkman piyasasında hızını hiç düşürmeden aksine çok hızlı büyümeye devam ediyordu.

10. yılına geldiğindeyse ''WM-DD9'' modelini piyasaya sürdü. Bu cihaz sadece 10. yıla özeldi ve çok kaliteliydi. Rakipleri de benzer modeller üretse de bu cihazın kalitesine ulaşabilen hiçbir model yoktu. 

Çünkü firma bu modelde en gelişmiş teknolojileri kullanmıştı. En büyük teknoloji üreticilerinden birisi olan Sony'in haliyle hiçbir rakibi karşısında duramadı ve yok olup gittiler. 

Walkman WM-DD9, orjinal bir ürün olmasının yanı sıra yenilikçi ve pratik olduğu için de insanlar tarafından çok sevildi.

değiştirilebilen AA batarya, adaptör, 20 ile 20.000 Hz kulaklık frekansı, altın kaplama kulaklık ucu, 2 mm kalınlığında alüminyum gövde, megabass gibi müthiş özellikleri olan bu cihaz dönemin tek yıldızıydı. 

Sony 10 yıl sonunda tam 50 milyon adet Walkman modeli satmıştı. Bu gerçekten çok büyük bir rakamdı.

Japonya'nın Ginza bölgesinde bulunan merkez ofiste basılan ilk 'play' tuşu sonrası Walkman'in geldiği durum ortadaydı. Başarı. 

Walkmanler sevildikçe şirket daha iyisini yapmaya karar verdi. Hep daha iyisini yapmalıyız misyonu ile üretilen GV-8 modeli TV'lerde uzaktan kumandaların yapabildiği her şeyi yapabiliyor, teyp kasetlerini çalıştırabiliyordu. 

3 inçlik devasa ekranı ile insanları kendine hayran bırakan bu ürün tamamı dolu bir batarya ile 45 dakika ile 1 saat arasında çalışabiliyordu. Ciddi bir zamandı bu. 

Sony artık Walkmanlerin Avrupa pazarına girmesine karar verdiğinde yıl yine 1989-1990 civarıydı. 

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bir çok Avrupa ülkesine Walkman sevkiyatları başlamıştı.

     Tüm dünyada fenomen haline gelen ve her yerde kolayca müzik dinlenmesini sağlamasıyla ön plana çıkan Walkman, 1992 yılında yeni bir özelliğiyle daha kendine hayranlar edinmeyi başaracaktı.

MiniDisc formatlı cihazlardan neredeyse ilki olan MZ-N10 lithum-ion batarya ve 24 saati bulan pil ömrü ile artık daha uzun yolculukların vazgeçilmezi olmaya adaydı. 

     Sony'nin en müthiş özelliği ise tasarım harikası olarak ürettiği ürünlerden bir sonraki modelinde daha da ileri doğru adımlar atıyor ve hayranlarını şaşırtıyordu. 

Öyle ki, 1994 yılında WM-EX1HG modelinin (sağdaki) tasarımı gerçekten çok mükemmel olarak lanse edilmişti ve lüks tüketim meraklıları için üretilmişti. 

Bu farklılaşmanın, kısaca zaten var olan cihazlarımızı bir sonraki yeni modeline upgrade etmek zorunda bırakıldığımız dönemlerin başlangıcıydı. 

Günümüzde bu durum yeni çıkan telefon modelleri ile devam ediyor.

Kaynak:Onedio.com

Youtube'ta çok beğendiğim iki video Walkman ve Md walkman hakkında güzel bilgiler veriyor. Vaktiniz olursa izleyin

Walkman Koleksiyonum
 

bottom of page