Dual Disc Nedir?
- Bladiusmaximus
- 24 Mar
- 4 dakikada okunur
CD ve DVD 'nin bir arada sunulduğu oldukça kısa ömürlü bir müzik formatıdır.
2000'li yılların başlarında tekonolojik gelişmelere paralel olarak daha kaliteli ses ve daha az yer kaplayan müzik formatları arayışı hız kazanmıştır. Bu dönemde bazı formatlar beklenmedik bir rönesans yaşarken diğerleri tamamen silinip kaybolmuştur. Dual Disc'in hikayesi ikincisiyle ilgili bir hikayedir. Başlangıçta güçlü satışlara rağmen başarısızlığa mahkum olan o vasat formatlardan biridir CD/DVD kombo formatı yani Dual Disc.
DualDisc, müzik endüstrisi tarafından tanıtılan, bir tarafında DVD kayıtlı materyali diğer tarafında dijital ses materyali bulunan yeni bir çift taraflı disk ürünüdür. DualDisc, bir DVD ve CD'ye benzer boyuttadır. DualDisc'in DVD tarafı, gelişmiş ses; 5.1 surround ses, müzik videoları, sanatçı röportajları, sahne arkası görüntüleri, belgesel filmler, fotoğraf galerileri, şarkı sözleri ve kayıt sanatçısı veya plak şirketi tarafından üretilen diğer materyaller dahil olmak üzere şu anda DVD disklerde bulunan birçok özelliği içerebilen DVD video veya DVD ses içeriği sunar. DualDisc'in ses tarafı cd kalitesinde ses içermektedir. Bu aslında dönem için devrimsel bir gelişme olsada bazı sıkıntıları beraberinde getirmiştir. En temel sıkıntı yapısaldır. Yapısal derken kalınlığıdır. Tipik bir DualDisc'in kalınlığı . İki farklı katmanın birleştirilmesiyle oluşur. ( biri 0,6 mm DVD katmanı, diğeri 0,9 mm CD katmanı ) , Bu durum onu standart bir kompakt diskten 0,3 mm daha kalın hale getirir. Bu nedenle, kullanıcılar dikkatli olmazlarsa DualDisc'ler standart bir CD oynatıcıda sıkışabilir (ben şahsen böyle bir şey yaşamadım, ancak olduğu biliniyor ). DualDisc ayrıca standart bir CD kadar veri de tutamaz ve normal bir CD'nin standart 73 dakikasına kıyasla yaklaşık 60 dakika sürer .

Dual Disk fikri nerden ortaya çıktı
2000 li yılların başlarında optik medya alanında çok sayıda yeni buluş yaşandı. Video dünyasında, DVD'ler 1997'de iç pazara girişlerinden bu yana VHS'yi yavaş yavaş geride bırakmış ve 2008'e kadar eski video formatını tamamen değiştirmişti. 2004 yılında, birkaç rakip plak şirketinin bir araya gelerek fiziksel medya satışlarını artıracak tek bir formata ihtiyaç duyduklarına karar vermesinin ardından, CD'yi tamamen değiştirme potansiyeline sahip heyecan verici yeni bir format müzik dinleme dünyasına tanıtıldı. Bu format, tamamen yeni bir şey yaratmak için hem sesi hem de görseli birleştirecekti . DualDisc olarak adlandırılan bu yeni format, daha önce gelenlerden biraz farklıydı . O zamanlar iyi bir fikir gibi görünüyordu. 2005 civarında, DVD popülerlik kazanırken müzik satışları istikrarlı bir şekilde düşüyordu. Açık çözüm, alıcılara paralarının karşılığında daha fazlasını sunmak için görsel bileşene sahip bir şey yaratmaktı .DualDisc basit bir kavramdı: Bir tarafı CD, diğer tarafı DVD.Boston ve Seattle test pazarlarında başarılı bir testin (veya Billboard'un 2004'te bildirdiği gibi "ezici bir yanıt ") ardından, DualDisc sürümlerinin ilk turu 2004'ün sonlarında duyuruldu ve sonraki yıl tam bir sürüm programı yayınlandı. Sony BMG Music Entertainment, Billboard'un 19 Mart 2005 sayısında bildirildiği gibi DualDisc'e yönelik baskının arkasındaki itici güçtü ve sadece 2005'te 40'tan fazla sürümle formatı gerçekten zorlamaya çalıştı . Warner Music Group ve Universal Music Group ile EMI gibi diğer ağır endüstri vurucuları da dahil olmak üzere bazı endüstri insanları Sony'ye büyük ölçüde destek verdi. DualDisc satışları ilk başta iyi görünüyordu , ancak sektörde satışların formata olan tüketici ilgisinin göstergesi mi yoksa o yılın en yüksek listeye giren iki albümü Bruce Springsteen'in Devils & Dust ve Dave Matthews Band'in Stand Up albümlerinin yalnızca DualDisc sürümleri olması gerçeğine dayanan bir tesadüf mü olduğu konusunda bazı tartışmalar vardı.

DualDisc'in standart CD'lerden daha fazla değer sağladığı fikri, bu format için tutarlı bir argümandı; ancak bu, sonuçta hiçbir zaman bir yere varamadı.
İlk çıktıklarında, DualDisc'ler standart CD'lerden sadece birkaç dolar daha pahalıydı . 2006'nın sonlarına doğru, potansiyel olarak iki katı fiyata satılıyorlardı ve bu da sonunda formatın çöküşüne katkıda bulundu. DualDisc markasını lisanslamak isteyebilecek diğer etiketler için de durum pek farklı değildi. RIAA, DualDisc logosunun kullanımını lisanslamaya 2005 yılında başladı ve aslında DualDisc olarak kabul edilen şey için çok özel bir kriter seti oluşturdu. Maliyet mi? Lisans sahibi başına 250 dolar veya yılda 2500 dolara kadar. Sadece logoyu lisanslamak için. RIAA ayrıca kendi DualDisc teknik özellik kitabını oluşturdu ve DVD tarafının ses içeriğinin surround ses sürümlerini içermesini ve "sesin DVD-video bölgesinde LPCM (16 bit) stereo veya mono olarak bulunmasını" gerektirdi. Bunu, DualDisc sertifikasyonu için yedi adımlı bir süreç izledi. İşlevselliğe gelince, DualDisc'ler her oynatıcıda çalışmıyordu .


2006'nın sonlarına doğru DualDisc pek ilgi görmüyordu , ancak bu formatın en büyük destekçisinin onu desteklemeye devam etmesini engellemedi. DualDisc , fiyatlandırma sorunları ve genel tüketici kafa karışıklığı nedeniyle 2007 civarında törensiz bir şekilde ortadan kayboldu . Çoğu sıradan müzik alıcısı farklı format hakkında yeterince bilgi sahibi değildi veya umursamıyordu ve muhtemelen daha ucuz bir seçeneği tercih etti. Aynı diskte hem ses hem de video olması yeni bir fikir olsa da, daha büyük müzik tüketici kitlesi için işe yaramadı.
Sonuç olarak, üst düzey yöneticiler gerçekten başarılı olamayan ve kendi kibirlerine oynayan vasat bir formatı agresif bir şekilde zorladı, sadece formatın sessizce kaybolmasına ve zamanın sürekli değişen kumlarında kaybolmasına izin verdiler.
2004-2007 arasında sınırla sayıda albümün basıldığı bu müzik formatı günümüzde koleksiyoncular açısından kıymetli olarak görülmektedir.
Bugüne kadar basılan Dual Disc albümlerini linkteki sayfada bulabilirsiniz
Comentarios